公園貓貓棋遇記外傳(141)大王有個家


2009年7月21日

大王有個家!!!
義工決定收養大王!!! 

義工和大王很有緣
當日大王遇襲受傷, 碰巧義工因晚上有事, 故提早到公園
才能及早帶他去看醫生, 接受治療
而他亦很懂性, 乖乖的入貓袋

之後大王走失了,義工和友人去找他
她發現車底有一隻黃貓, 便叫大王的名字
大王認出她的聲音, 喵喵叫回應她
引了他出來後, 她抱住他, 他完全沒有反抗
坐車回家途中, 他躺著她膝上呼呼入睡

原本義工計劃待大王康復後把他放回公園
但在這段日子, 她和他建立了感情和信賴
他亦很喜歡在她家的安穩日子
在得悉他走失了後, 正在公幹的她立即放下工作, 趕回澳門尋他
最巧的是, 尋他當日是她的生日
她的生日願望就是能與他重逢
就是緣份, 她很快便尋回他

大王: 你又出苦肉計引義工回來慶祝生日嗎?

我也曾想過, 一隻過慣自由自在生活的街貓, 能適應家貓生活嗎?
這要視乎每一隻貓的性格, 有些喜歡安穩, 有些喜歡自由自在
而大王屬前者, 他很喜歡當家貓

在公園生活的貓貓, 生活過得比其他流落街頭的貓貓較好
有不少愛貓人餵他們, 關心他們, 與他們玩
但始終是好天曬落雨淋, 冬天要捱冷
記得有一次冬天, 只得5-6度, 加上不斷下雨, 幾乎沒人去公園
我堅持每天都去餵他們, 他們餓得大聲喵喵叫, 我很心痛
每次帶一大樽貓糧都被他們吃光光
但我每天只能去一次, 餵他們一餐
天氣那麼寒冷, 我一天只吃一餐都不夠啦
身穿羽絨, 拿著傘擋雨的我也感到寒風剌骨
更何況天寒地凍在街流浪, 甚至身上的毛也被雨弄濕的他們?
而且有些人故意傷害他們, 大王就不只一次被嚇被打
難得大王喜歡當家貓, 義工能給他一個家, 太好了!

當日遇襲受傷後的大王

康復中扭計要抱抱的大王

大王: 祝你幸福快樂! 不需對義工客氣的, 就當她家的大王好了!

(相片由義工提供)

About 喵喵棋.meowmeowkei

The more I know about human, the more I love animals!
This entry was posted in 公園貓貓棋遇記外傳. Bookmark the permalink.

10 Responses to 公園貓貓棋遇記外傳(141)大王有個家

  1. Sally Cheung says:

    恭喜大王同winnie,因為大家都搵到生活ge同伴,有個疼愛自己ge貓奴,大王又點捨得離開佢,雖然係公園可以自由自在,但係始終都流離失所,又點及有個家好呢?所以大王你要痴住winnie(大王御用貓奴),知ma?

  2. Vicky says:

    大貓:古惑當然係指大王啦!不過其他…就…. 應該係 老, 肥, 奸之類呀嘛~~~ 劉德華如果去左公園揾食 , 唔知鐘意劉德華ge Winnie會點呢? winnie可能暗暗希望劉德華個嘴都整傷~^^

  3. [猫眼] says:

    Vicky:型、英、帥、靚、正、古惑……当然系指大王啦,大王唔系好肥嗟,大眼仔仲肥啦劉德華都杀入黎呢個公園揾食?有冇搞錯!!!同貓貓抢饭食!!!

  4. Vicky says:

    咁咪好囉!其實聽公園嘅姨姨講,大王曾經係家貓~再做番家貓應該冇乜問題^^希望佢永遠幸福快樂~不過佢同唔同到細金同Mimi相處到?其實最開心ge..我懷疑係winnie個工人?!P.s:大貓,\’ 型、英、帥、靚、正 \’…你肯定你所指的是大王?不是劉德華? 你應該要加番個\’肥\’落去先有說服力^^

  5. na says:

    用錯a/c添~~~哈哈

  6. ice says:

    大王心想,當初選擇入o黎呢個公園揾食係冇錯ge~~haha~

  7. Pazu says:

    恭喜晒大王…以後都唔使日曬雨淋…古惑大王的苦肉計終於成功…hahahahaha

  8. [猫眼] says:

    由大王被Winnie悉心照顧開始,經已有預感,大王應該有個安穩的家喇!以後,沒有型、英、帥、靚、正+古惑的大王公園生活日日睇,很不捨得最終,他有個如此美滿的歸宿,感激Winnie……

  9. 小貓 says:

    好感動呀!!! 大王係一隻古惑, 出盡法寶要做Winnie家的貓主人, 咁就成功咗喇!!嘻嘻, Winnie要繼續做大王的貓奴呀!!!

  10. see ka says:

    睇到呢個消息好開心呀,真係替大王開心,終於有個家了,仲有個咁錫佢o既主人,太好啦……………好感動呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s